• DOLAR
    %0,40
  • EURO
    %0,31
  • ALTIN
    %0,49
  • BIST
    %2,07
Burak Erbay, Depremde Yıkılan Binaların Müteahhitlerinin Mal Kaçırmasının Engellenmesi İçin Kanun Teklifi Verdi

Burak Erbay, Depremde Yıkılan Binaların Müteahhitlerinin Mal Kaçırmasının Engellenmesi İçin Kanun Teklifi Verdi

CHP Muğla Milletvekili ve Dijital Mecralar Komisyonu üyesi Av. Burak Erbay, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde yıkıma neden olan depremde, yıkılan ya da hasar gören binaların imalatında sorumluluğu olan kişilerin mal varlıklarını kaçırmalarının önlenmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi tarafından görevlendirilen İstanbul Milletvekili Zeynel Emre, Muğla Milletvekili Burak Erbay, İzmir Milletvekili Sevda Erden Kılıç, Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ve Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal’dan oluşan Deprem Araştırması Hukuk Komisyonu, ilk etap çalışmalarını tamamladı.

Depremin büyük yıkıma neden olduğu Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Kilis, Malatya, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde ziyaretlerde bulunan üyeler, Cumhuriyet Savcılıkları, Barolar ve CHP İl Hukuk Komisyonları ile görüşmeler yaptı.

Komisyon çalışmaları sonucunda açıklamada bulunan CHP’li Erbay, resmi açıklamalara göre yaklaşık 50 bin kişinin ölümüne neden olan bu yıkımın birçok sorumlusu olduğunu vurgulayarak, “Yaptığımız incelemelerde binlerce yurttaşımızın ölümüne ve yaralanmasına sebep olan binaları yapan müteahhitlerin, ülke dışına kaçmaya çalıştıklarını ve maddi sorumluluktan kaçınmak için mallarını başka kişilere devrettiklerini, bu yolla mal kaçırmaya çalıştıklarını tespit ettik.” dedi.

Bu tür soruşturmalarda müteahhitlerin mal varlıklarına tedbir konulması ile ilgili yeterli düzenleme olmadığını ifade eden Erbay, “Soruşturmalarda, sorumlu müteahhitlerin mal varlıklarına el koyulamıyor. İlerde maddi sorumluluktan kaçmak isteyen müteahhitler de mal varlıklarını başka kişilere devrediyorlar. Bu kapsamda biz de gerekli düzenlemelerin yapılması amacıyla Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) değişiklik yapılması için hazırladığımız kanun teklifini TBMM’ye verdik.” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki hukuki düzenlemelerin, taksirli suçlar nedeniyle yaşamını, vücut bütünlüğünü ya da maddi varlığını kaybeden kişilerin kayıplarının tazmini için yeterli olmadığını ifade eden CHP’li Erbay şunları kaydetti;

“Taksirli suçların, sonuçları bakımından “hoş görülebilir veya hafif suçlar” olarak değerlendirildiği görülmektedir. Ceza hukukunun temelinde üç amaç bulunmaktadır. Bu amaçlar; suçlunun ıslah edilmesi, mağdurun tatmini ve suça karşı caydırıcılığın sağlanmasıdır. Ancak ülkemizde, özellikle taksirli suçlara ilişkin mevcut hukuk düzenlemelerinin yetersiz kaldığı apaçık ortadadır. Taksirle suçlarda hapis cezasının yanı sıra para cezası öngörülmelidir. Bu para cezası gerçekten etkili olmalı ve suç nedeniyle zarar gören kişileri maddi ve manevi açıdan tatmin etmelidir. Deprem gerçeği karşısında daha da önem kazanan taksirle öldürme suçları ve yaptırımları konusunda yaşanan eksikliklerin acilen tamamlanması için 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun taşınmazlara, hak ve alacaklara elkoyma başlıklı 128. maddesinde sayılan yağma, hırsızlık, uyuşturucu ticareti, zimmet ve rüşvet gibi suçlarda ön görülen elkoyma hükümlerinin yanına ilave fıkra ile taksirle ölüme sebebiyet verme suçunun da bu kapsama alınması için kanun teklifimizi verdik. Mal kaçırmaların önüne geçmek için bu kanunun acilen kabul edilmesi gerekiyor.”

“Bu kanun teklifiyle depremde yıkılan binalarda sorumluları bulunan kişilerin mal varlıklarına tedbir konulmasını amaçlıyoruz.” diyen Burak Erbay, “Depremle ilgili tüm hukuki süreçlerin takipçisi olacağız. Depremde mağdur olan yurttaşlarımızın haklarının aranması konusunda samimi olan tüm partilerden bu kanun teklifimize destek vermesini bekliyoruz.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
CHP deprem

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

×

Gazete48 WhatsApp İhbar

× Whatsapp İhbar Hattı